25. Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali’nde ‘Sektör Buluşması’ düzenlendi
Türk ve Hollanda sineması arasındaki bağı güçlendirmek ve mevcut sinema sektörünün son durumunu değerlendirmek üzere gerçekleştirilen sektör buluşmasına T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven, TÜRSAK Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Okan, TÜRSAK Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Burhan Gün, TÜRSAK Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri Can Okan, Ferhat Aslan, Nurcan Kuzucan, Selma Semiz ve Timuçin Ünalp, Yönetmen ve Yapımcı Görkem Yeltan, Yönetmen Hakan Yonat, Yapımcı Halil Kardaş, Yapımcı Hüseyin Kaçan, Oyuncu Lisa Zweerman, Storyboard Sanatçısı ve Revizyonist Mehmet Kenan Sınav, Yapımcı Muhammet Usta, Senarist, Yönetmen ve Yapımcı Nafiss Nia, Yönetmen Özer Feyzioğlu, Yapımcı Rodi Kayım, Yapımcı Sandra Bolz, Yönetmen ve Yapımcı Soner Sert, Senarist ve Yönetmen Vincent Boy Kars ve Yönetmen Yusuf Ömer Sınav katıldı.
Türkiye’de sinema sektörünün dünyadaki konumunun ve Türkiye’de yılda kaç film üretiliyor gibi konuların konuşulduğu toplantıda Hollanda’daki film üretim süreçlerini üzerine de bilgi aktarımında bulunuldu.
Randevu İstanbul’da Ülkeler Bir Araya Geliyor
Sektör buluşmasının açılış konuşmasını gerçekleştiren TÜRSAK Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Okan, “Bu sene 25’incisini düzenlediğimiz Randevu İstanbul’a önem veriyoruz. Çünkü Randevu İstanbul’da ülkeleri bir araya getiriyoruz. Bu ülkelerdeki yapımcı, oyuncu arkadaşlarımızla birlikte Türkiye’de neler yapabiliriz, birlikte yurt dışında bir şeyler yapabilir miyiz’in cevabını bulmak için buradayız. Ekiple çalışmalar yaparak onların sinemalarını tanımaya çalışıyoruz. Biz kendilerine bizlerle ilgili bilgiler veriyoruz ve bu bilgiler doğrultusunda da bir şeyleri beraber paylaşabilir miyiz, ortak bir paydaşta buluşabilir miyiz gibi soruları yanıtlamak için burada bir araya geldik.” dedi.
TÜRSAK Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Burhan Günise, “Bu buluşmada iki ülkenin sinemacılarının birbirlerine anlatmasını hedefliyoruz. Randevu İstanbul, Türkiye’deki ve bu seneki odak ülkemiz Hollanda’daki sinema sektör temsilcilerinin birbirleri hakkında fikir sahibi olmasını sağlıyor. Festival içerisinde Hollanda menşeili ve Türk filmleri de aynı anda yayınlayıp izleyiciler ile buluşuyor. Bizim bu festivali gerçekleştirirken ki temel amacımız sürdürülebilir bir iş birliği kurmak, bir köprü oluşturmak. Bu çerçevede orada da devam eden Kırmızı Lale Film Festivali var, onlarla iş birliği başlatıp seneye itibari ile Hollanda ile her yıl bu festivali sürdürmeyi hedefliyoruz.” dedi.
Hollanda ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkinin 100. yılı olduğunu da aktaran Gün, bu sene odak ülke olarak Hollanda’nın seçilmesinde bunun da etkili olduğunu söyledi. Gün ayrıca TÜRSAK olarak Türkiye sinema endüstrisini Hollanda ile iş birliklerini sağlamak adına bir köprü oluşturmak istediklerini de vurguladı.
Etkinliğin kapanışında konuşan T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven, Sinema Genel Müdürü olarak birçok etkinliğe katılım gösterdiğini, incelemelerde bulunduğunu söyledi. Güven ayrıca film yapmanın güzel olduğunu ancak beraber film yapmanın çok daha güzel olduğunu da aktardı.