Çocuk GelişimiSağlık

Gebelikte görülen hastalıklar nelerdir?

Gebelikte vücutta oluşan değişiklikler, bazı hastalıklara sebep olabiliyor bunlar;

Gebelikte görülen hastalıklar nelerdir?

Mide rahatsızlıkları:

Gebelik sırasında vücutta hazımsızlık arttırabiliyor. Vücuttaki hormon düzeyindeki değişmeler, sindirimi yavaşlatabilir ve normalde midedeki sindirilmiş gıdaların yemek borusuna kaçışını engelleyen kasların gevşemesine sebep olabilir. Buna ek olarak büyüyen rahim, mideye baskı yapabilir. Bu durumu önlemek için ise yemeklerde çok miktarda sıvı almamak,  baharatlı ve gaz yapıcı gıdaların tüketilmemesi , yatmadan önce yemek yenilmemesi önerilir.

Kabızlık:

Gebelikte kabızlık sık rastlanan bir durumdur. Gebelik hormonları sindirim sisteminin düz kaslarında da gevşemeye neden olur. Ayrıca gebeliğin son dönemlerine doğru iyice büyümü olan rahim rektuma (kalın bağırsağın son kısmı) baskı yapması da kabızlık gelişmesini kolaylaştırır.

Hemoroit:

Gebelikte büyüyen rahmin toplardamara yaptığı baskı rektum (kalın bağırsağın son kısmı) toplardamarının daha belirgin hale gelmesine ve daha ileri aşamalarda makat bölgesinde hemoroit (basur) adı verilen şişliklerin oluşmasına neden olabilir. Bazen ağrı ya da  kanamalara sebep olabilecek bir durumdur.

Gebelikte görülen hastalıklar nelerdir?

Varisler:

Büyüyen rahmin ana toplardamara baskı yapmasıyla baskının altında kalan toplardamarların içindeki basınç artar ve bu damarlar daha belirgin hale gelir. Özellikle uzun süre ayakta kalmak zorunda olan annelerde var olan varislerde belirginleşebilir. Uzun süre ayakta durmamak, mümkün olan her durumsa istirahat etmek , doktorun önerdiği egzersizleri yapmak , otururken  ya da yatarken ayakları vücuttan yüksekte tutmak gibi önemler alınabilir.

Bacak krampları:

Kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi eksiklikler ani kas rahatsızlıkları ve kramplara sebep olabilir. Dolayısıyla gebelik döneminde mineraller bebeğin anne karnındaki gelişimine harcandığı için eksiklik doğar. Kramplar bu sebeple oluşur. Kramplar; bacaklarda, kalçada, belde ve karın kaslarında oluşabilir. Özellikle yatar pozisyonda kramp girebilir.

Gebelikte görülen hastalıklar nelerdir?

Bel ve sırt ağrısı:

Gebelikte sık görülen rahatsızlıklardan birisi de bel ağrılardır. İş gücü kaybına ve zor doğuma sebebiyet verebilir. Gebelik ilerledikçe sırt ve bel ağrıları daha çok artar, son aylarda gebenin hareketleri kısıtlanır. Gebeliğin son günlerinde daha çok görülen bu tip ağrıları da vücudun kendisini doğuma hazırlaması olarak nitelendirilir. Artan gebelik hormonları özellikle progesteron , doğumda bebeğin geçişini kolaylaştırmak için  leğen kemiği eklemlerini yumuşatmaktadır. Leğen kemiği ile birlikte bel bölgesinde omurga eklemleri de yumuşamakta ve bu bölgenin  anatomik yapısını değiştirmektedir. Bu durum bel ve sırt ağrılarına sebep olur.

Sık İdrara çıkma:

Gebelikte sık idrara çıkma gebeliğin en yaygın belirtilerinden birisidir. 6 Haftalıktan itibaren gebeliğin ilk 3 aylık döneme kadar sık idrara çıkmaya devam eder. Sık idrar çıkma gebeliğin son 3 aylık döneminde de olur. Bunun en temel nedeni hormon değişikliğidir. Sık idrara çıkmamak için sıvı alımını azaltmak uygun değildir. Bu vücudun sıvı miktarını azaltarak sıvı yetersizliğine yol açar. Yine bol su ve diğer sağlıklı sıvılardan içmeye devam edilmelidir. Fakat gece yatmadan önce alınan sıvılar azaltılabilir. Ya da sıvı alımı kesilebilir.

Gebelikte görülen hastalıklar nelerdir?

Uyku problemleri:

Anne adayı gebelikten önce alışık olduğu pozisyonda gebelikte vücut şeklinin değişmesinden dolayı zorlanabilir. Gebelikte sırtüstü yatmak önerilmez, anneni sol yanına yatması önerilir. Son aylarda karnının aşırı büyümesinden dolayı anne bu pozisyonlarda zorlanabilir. Ancak bebeğin sağlığı için sol yana dönük yatmak uygundur. Sol yana dönüldüğünde damarlar üzerindeki baskı azalır ve bebeğe daha fazla kan gider.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir